Zakaj ne objavljam fotografij svojega otroka?

Zakaj ne objavljam fotografij svojega otroka?

Upam, da vas tale zapis ne bo preveč prizadel v smislu, zakaj tako kompliciram okrog te teme, ko pa vendarle pišem blog, ki je namenjen vam bralcem. In kaj vas najbolj pritegne? Seveda fotografije ljudi, obrazov! Danes želim odkrito spregovoriti o tem, zakaj ne objavljam fotografij svojega otroka?

Številne nevarnosti, ki jih objava fotografij naših otrok na spletu lahko prinese, najbrž poznate, saj nas pred njimi svarijo praktično na vsakem koraku. Morda za to, da bi kdo izkoristil naše obraze in podatke, objavljene na spletu, res ni veliko možnosti, ampak z vsako objavo družinskih izletov in drugih zanimivih dogodkov, ožimo meje naše zasebnosti. Poleg tega torej, da želim svojega otroka kar najbolj zaščiti, imam še en tehtni razlog. In sicer je to spoštovanje do mojega otroka. Spoštovanje njegove zasebnosti. In ker o deljenju svojih fotografij na spletu zaenkrat še ne zmore sam odločati, niti ni odločitev življenjskega pomena, tudi jaz ne bom ugibala, kaj si trenutno želi oz. ali bo čez dobrih deset let želel fotografijo, kjer sedi prvič na kahlici, deliti s širnim svetom. Morda bi ga prav taka fotografija spravila v zadrego, kljub temu, da se nam naš malček na fotografiji zdi resnično prisrčen.

Prepričana sem, da bodo naši otroci še prehitro odrasli in glede na informacijsko dobo, v kateri odraščamo, ter izrazito hitro rast takšnih in drugačnih družbenih omrežij, se lahko v bližnji prihodnosti zgodi tale scenarij. Nekega dne nam bodo sodelavci v službi pokazali profile naših otrok z bolj ali manj okusnimi fotografijami in nespodobnimi selfiji, in takrat – verjamem – ne bomo več tako navdušeni nad tem, kar vidimo. Pa tako smo jih svarili pred online drhaljo in vsemi zlorabami, ki pri tem prežijo nanje!

Zavedam se, da bodo zaradi teh mojih načel moje objave (najbrž) v veliko manjši meri opažene in berljive, manjkrat všečkane in komentirane, ampak še vedno verjamem, da marsikdo razmišlja podobno kot jaz. Da se zaveda, da na spletu nismo nikoli popolnoma varni in je zato razmislek kaj in s kom delimo še kako na mestu.

Kakšno pa je vaše mnenje o tem?

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial